A Temeraire sorozat

A Temeraire sorozat

 

Szárnyra kél a történelem...

A sorozat műfaja történelmi fantasy, mely a napóleoni háborúk idején játszódik. Novik nagyszerűen keverte a történelmi elemeket a misztikum világával: a történelmi jelentőségű csaták közepébe sárkányokat reptetett. A kötetekben a sárkányoknak általában vannak reptetőik, akik szoros lelki kapcsolatban állnak társaikkal. Rengeteg féle sárkány jelenik meg a sorozat lapjain, melyek különböző harci képességekkel bírhatnak. Az ütközeteket általában véres harcok jellemzik, de nem közelítik meg a horrorisztikus hatást. A széria eredetileg trilógiának indult, de végül egy negyedik kötet tovább szőtte a történelem fonalát. Az első három részből készült egy összefoglaló kötet is In His Majestys Service címmel.

 

A Temeraire-sorozat első része, az Őfelsége sárkánya (His Majestys Dragon) 2006-ban íródott meg Naomi Novik keze által. A Jádeköves Trón (Throne of Jade) és a Puskapor és Sárkányvér (Black Powder War)szintén 2006-os írásúak, de utóbbinak magyar fordítása 2009-ben lett elkészítve. A sorozat negyedik kötete, az Elefántcsont Birodalom (Empire of Ivory) lapjain 2007-ben száradt meg végleg a tinta és ez évben került ki a nyomdából is. Magyar fordítása 2010-re ért el hozzánk. A Victory of Eagles (2008) és a Tongues of Serpents (2010) a sorozat ötödik és hatodik kötetének íródott meg, de ezeknek magyar változata egyelőre kérdéses státuszban vannak. Az írónő 2012-ben megírta a hetedik kötetet Crucible of Gold cím alatt. 2013-ban megszületett a nyolcadik kötet Blood of Tyrants néven.  A szerző a sorozatot 9 részesre tervezi, várjuk türelemmel az összes epizódot.

 

Az eddig megjelent kötetekből mi magyarok csak az első négy könyvet olvashatjuk saját nyelvünkön, de az utánuk lévő négy részből is lehet tudni néhány dolgot. A megjelent kötetekből itt láthattok egy kis összefoglalót.

 

 

 

Őfelsége Sárkánya

 

Őfelsége Sárkánya

 

 

Eredeti cím: His Majesty's Dragon

Első megjelenés: 2006. március 18.

Magyar kiadás: 2008.

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: Agave Könyvek

 

A csata elkezdődött...

 

William Laurence kapitány tengerészként tengeti mindennapjait, amikor egy francia hajóról sárkánytojást zsákmányol a legénysége. A tojásból nem sokkal később kikel egy sárkányfióka, akinek fajtáját nem tudják pontosan beazonosítani. A sárkánynak a Temeraire nevet adják. Így Laurence kénytelen elszakadni a tengeri hadviseléstől és új harci tevékenységeket folytat, immár a levegőben. A kiképzéssel azonban sietniük kell: Bonaparte Napóleon hatalmas seregei felvonulnak, hogy elfoglalják a közelben lévő Csatornát. A britek azonban ezt nem hagyhatják, hiszen ha itt áttörnek a franciák, hatalmas előny részesei lehetnek. Laurence és Temeraire hamarjában kitanulják a légi hadviselés csínját-bínját, hiszen minden sárkányra szükség van az ütközetekkor. A kiképzés során rengeteg sárkányfajtával összetalálkoznak: Sárga Kaszások, Birodalmi Réztestűek és egyéb sárkányok fogják összemérni erejüket a franciákkal. Végül Temeraire úgy száll harcba, hogy senki nem tudja pontosan, hogy van-e valamilyen különleges képessége.

 

A csata elkezdődött, miközben néhány kérdésre választ kapunk a harcok során...

 

 

 

A Jádeköves Trón

 

A Jádeköves Trón

 

Eredeti cím: Throne of Jade

Első megjelenés: 2006. április 25.

Magyar kiadás: 2008.

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: Agave Könyvek

 

Lázong a kínai birodalom...

 

Miután megnyilvánult Temeraire különleges képessége, az Isteni Szél nevű tuladonság, rögtön mindenkinél világossá vált: Temeraire egy Éteri sárkány. A kínaiak jogosan követelik, hogy Temeraire térjen vissza igazi szülőhazájába, mivel az Éteriek csak a császári család tulajdonai lehetnek. Temeraire nehéz döntés előtt áll: maradhat Kínában, ahol ember és sárkány egyenjogú vagy vissszatér a britekhez jelenlegi kapitányával. Végül néhány ígéret betartatása után úgy dönt, hogy Laurence társaságában visszatér Nagy-Britanniába.

 

Azonban a kínában tett látogatás tragikus véget ér...

 

 

 

Puskapor és Sárkányvér

 

Puskapor és Sárkányvér

 

Eredeti cím: Black Powder War

Első megjelenés: 2006. május 30.

Magyar kiadás: 2009.

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: Agave Könyvek

 

Hív az Ottomán Birodalom...

 

Alighogy elindulnak, hőseink ismét kalamajkába keverednek: vadsárkányok jelennek meg a hegyekben. A vadsárkányok vezetője, Arkady rögtön bajt hoz rájuk, a törökök figyelmét azonnal felhívja a csapatra. Eredeti céljuk, hogy átvegyenek három értékes sárkánytojást, egyre inkább meghiúsulni látszik: a törökök ugyanis átálltak Napóleon oldalára. Így hát kénytelenek voltak ellopni az éjszaka leple alatt a három tojást, mely akció közben súlyos veszteségek érik a csapatot. Végül eljutnak a poroszokhoz, akik éppen az ütközetet várják. Azonban futótűzként terjedt a hír, hogy Lien, az Éteri albínó sárkány a franciák oldalán harcol, így a briteknek már az Isteni Széltől is van félnivalójuk.

 

Vajon mennyi esélyük van a túlélésre a kapitányát vesztett, feldühödött sárkány ellen? Mi lesz a csata végkimenetele?

 

 

 

Elefántcsont Birodalom

 

Elefántcsont Birodalom

 

Eredeti cím: Empire of Ivory

Első megjelenés: 2007. szeptember 25.

Magyar kiadás: 2010.

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: Agave Könyvek

 

Irány a forró kontinens...

 

A negyedik kötet Afrika felé kalauzolja az olvasót. Hőseink alig érik el hazájuk határát, amikor lecsapnak rájuk a franciák. Emellett otthon nem túl szívélyes a fogadtatás, így Laurence idegesen elindul, hogy csatajelentést tegyen. Azonban Edinburgh-ben túl nagy a csend, melynek oka hamarosan ki is derül: a sárkányokat egy szörnyű kór támadta meg. Laurence-ék így kénytelenek Fokváros felé tovaszállni, hogy megkeressék a gyógyírt, ami már Temeraire-t is kigyógyíttotta a pusztító betegségből.

 

Vajon megtalálják a gyógymódot a járvány ellen?

 

 

 

Victory of Eagles

 

Victory of Eagles

 

Eredeti cím: Victory of Eagles

Első megjelenés: 2008. július 8.

Magyar kiadás: ?

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: ?

Lehetséges magyar címek: A Sasok Győzelme, A Sasok Diadala

 

A britek megtörtek...

 

Nagy-Britanniában rémes állapotok uralkodnak: a franciák áttörtek a Csatornán és bejutottak angol földre. Napóleon elsődleges célja, hogy uralma alá hajtsa Londont. Sajnos Temeraire-t eltávolították a katonai szolgálatból, Laurence-t pedig halálra ítélték árulásért. Mivel a háború elválasztotta őket, ezért nehezen találnak egymásra a csaták hevében.

 

Vajon végül tényleg egymásra találnak? Vissza tudják állítani a rendet és a szabadságot?

 

 

 

Tongues of Serpents

 

Tongues of Serpents

 

Eredeti cím: Tongues of Serpents

Első megjelenés: 2010. július 13.

Magyar kiadás: ?

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: ?

Lehetséges magyar címek: Kígyók Nyelve, Kígyók Nyelvei

 

A háború Ausztrália felé sodródik...

 

... ahol hőseink azt remélik, hogy még menthetik a menthetőt. Azonban nem tudják, hogy a brit haderő egyre inkább gyengül. Magukkal visznek három sárkánytojást, hogy egy titkos kolóniát hozzanak létre, ugyanis néhány nemkívánatos tiszt és régi ismerőse, Rankin kapitány jelenik meg a színen. Rankin keze által már elpusztult egy sárkány. Nem is ez okozza a nehézséget, hanem az, hogy Laurence ahelyett, hogy ott hagyta volna a politikát és a háborút, újabb veszélyek hálójába kerül.

 

Ezek után milyen irányba fog elindulni a háborúkodás?

 

 

 

Crucible of Gold

 

Crucible of Gold

 

Eredeti cím: Crucible of Gold

Első megjelenés: 2012. március 6.

Magyar kiadás: ?

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: ?

Lehetséges magyar címek: Aranytégely, Az Aranytégely

 

 

A háború folytatódik, Temeraire és Laurence kalandjai tovább folytatódnak a hetedik kötetben.

 

 

 

Blood of Tyrants

A nyolcadik kötet 2013 augusztusára érkezett meg az Egyesült Királyság területére.

Eredeti cím: Blood of Tyrants

Első megjelenés: 2013. augusztus 13.

Magyar kiadás: ?

Kiadó: Del Rey

Magyar kiadó: ?

Lehetséges magyar címek: Zsarnokok Vére

 

 

 

League of Dragons

A finálé címe elég érdekesnek tűnik, nagy összefogás készülődik a levegőben.

 

Várható megjelenés: 2015

Magyar kiadás: ?

Kiadó: ?

Magyar kiadó: ?

Lehetséges magyar címek: Sárkányok Ligája, Sárkányok Szövetsége

 
Főmenü

 

 
Idézet

"Laurence kapitány, ön a sárkánya boldogságát tartja a legfontosabbnak. Ez így is van rendjén..."

Celeritas, Őfelsége Sárkánya

 
Chat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2012-01-27
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND